Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mushing manual

Severská plemena psů i jejich kříženci potřebují zaměstnání, které je jim blízké. Nemusí jít jen o nejznámější tahání saní. Dnes jsou tu sporty, nebo rekreační aktivity, které lze využít pro venčení těchto pejsků jako bikejöring (spřežení pes - člověk na kole), skijöring (spřežení pes - člověk na lyžích, bežkách), dogtrecking (spřežení pes - pěší člověk), canicross (spřežení pes - běžící člověk), dogpackin (nošení zátěže).To je výčet těch nejznámějších a nejrozšířenějších u nás i v Evropě. Nebo můžete jako já vyrazit na Toulky přírodou, nebo vlčí stezky. Tyto aktivity jsou přiblíženy v rubrice Pracovní využití pro české seveřánky , ale vždy je třeba se držet zásad tréninku, nepřetěžování, péče o Vašeho svěřence z pohledu zdraví, vzájemného vztahu, důvěry a správného krmení.

 

Vybavení pro Vaše spotovní i rekreační aktivity s Vašim pejskem nabízí

logo.png

 

 

 

01a.jpg

 

 

 

 

 

S Merlinem ve stoupání na Velkou Deštnou

 

Pokud se budete chtít ponořit hlouběji do tohoto romantického životního stylu, můžete se nechat zasvětit třeba od nějakého zkušeného mushera, nebo si přečíst doporučenou literutu, které je sice jak šafránu, ale proto níže nabízím tituly, abych Vám usnadnil práci. Něktré jsou běžně dostupné v mnoha knihkupectví, některé člověk musí pohledat v antikvariátech, třeba na internetu.

Zajímat by Vás měla především kniha Běh s "Vlky" aned CANICROSS (autor Jaroslav Monte Kvasnica) která se zabývá výčtem všech uvedených kinologyckých sportů výše včetně pulky, atd. a pro ty co se chtějí ponořit do života s početnějším spřežením doporučuji knihu Sport psích spřežení od A do Z (autor Libuše Pečená). Níže je také pár základních informací k mushingu a pak už slíbené tituly se severskou tématikou.

 

MUSHING

  • Mushing je spřežení, kdy je k tahu použito jednoho a více psů. Dávno v historii byli svými životy na svých psech zavislí nejen dobyvatelé severního pólu, dobyvatelé zlatých žil zlaté horečky, ale i Inuité a ostaní severní přírodní národy. 
  • Psí smeška a člověk musí být oboustranně hlouběji propojeny opravdovým poutem které musí tvořit vzájemná důvěra, odhodlání, bezvadná spolupráce.
  • Pro Mushera musí být jeho čtyřnozí svěřenci opravdovou rodinnou a steně tak musí jeho psi brát jeho jako jadnoho z nich. Žádné falešné vztahy zde nefungují a jsou brzy zlomeny!

 

rokytnice.jpg

U Jany Henychové www.huskies.cz

 

Existují různé zápřahy psů. Níže je ukázka zápřahu labradorských Eskymáků, Čukčů, grónských Eskymáků a kanadský tandem.

 

Obrazek

  • V čele spřežení stojí pes Leader (lídr). Vede spřežení, udává směr a tempo dle pokynů mushera. Ostatní psi řadí musheři podle aktuální kondice, výkonosti a ostatních kritériích.

    Obrazek

 

  • Právě ve stopách dávného severu skrytých pod silnými, letitými pokrývkami sněhu této historické cesty se ubírá nejtvrdší závod psích spřežení na světě Yukon Quest.
  • Yukon Quest je závod který vede nejodlehlejšími místy mezi Kanadou a Aljaškou o délce přes 1600km. Nejrychlejší spřežení ho zvládne zdolat za 10dní. Účaastníci závodu musí být schopni zabyvakovat kdekoliv na cestě a to za jakéhokoliv počasí. Teploty okolo -15C zde patří k těm teplejším. Za větru zde není problém naměřit -50C, ale i -70C, což je pro běžného Evropana těžko představitelná teplota. Při těchto teplotách Vám mrzne dech přímo před ústy, slzy přímo na očích a údajně i přebýhající mráz po zádech Vám na nich zanechá ledovou slupku. Mapa závodu je účastníkům předána 6hodin před startem, není dovoleno používat GPS. Závodníci mají pouze k dispozici přístroj, který v případě nouze vyšle nouzový siglál se souřadnicemi.

 

 

 

YUKON QUEST

 

Výtažek z článku Jany Jakoubkové

Yukon Quest, stejně jako ostatní závody psích spřežení, je možná tím posledním, kde může severský pes naplno prožít svoji přirozenost a člověk ukázat, že se přírodě ještě zcela neodcizil.

Čím je pro horolezce nejtěžší osmitisícovka, tím je pro mushera Yukon Quest - 1023 míle mrazivým severem, 1646 kilometrů mezi Kanadou a Aljaškou, 10-14 dní cesty skrz nejodlehlejší z divokých míst Severní Ameriky. Člověk, pes a drsná příroda. Tři aktéři závodu, který se neodvolává ani za těch nejhorších povětrnostních podmínek.

ObrazekJistě si umíte představit, co znamená být "utahaný jako pes". Ve spojení s touto akcí byste však museli domnělou námahu několikrát vynásobit, abyste se přiblížili tomu, co Yukon Quest obnáší. Pro mushera znamená tento závod totéž co pro horolezce nejtěžší osmitisícovka. Tisícdvacettři míle mrazivým severem, šestnáctsetčtyřicetšest kilometrů mezi Kanadou a Aljaškou, deset až čtrnáct dní cesty skrz nejodlehlejší z divokých míst Severní Ameriky. Kraj vzezření křehkého porcelánu tady představuje ty nejdrsnější podmínky. Nekonečné sněhové pláně, ledové bariéry na zamrzlých řekách, zrádná otevřená voda, zledovatělé příkré svahy hor, čtyři náročné vrcholy bičované větry rychlostí až 100 km v hodině a různé přírodní překážky. Mráz při němž vám mrzne voda v nose a slzy na tváři, i ten, který při strachu běhá po zádech. A vzduch suchý tak, že každý lok pálí jak oheň. Prostor, kde vaší jedinou společností je "zpěv" křoupajícího sněhového pokryvu, třpyt odletujících krystalků sněhu od nohou psů, skřípění skluznic saní a hlasité oddechování psího zápřahu. Dlouhodobá izolace přinášející v bílé nekonečné pustině nezřídka halucinace a noc trvající v tuto dobu sedmnáct hodin, to vše představuje pro účastníky závodu tu nejtvrdší konkurenci. Člověk, pes a drsná příroda. Tři aktéři závodu, který se neodvolává ani za těch nejhorších povětrnostních podmínek.

Obrazek

Závod

Trasa závodu Yukon Quest prochází ohromným, rozsáhlým prostorem promrzlé divočiny, zahrnujíce tři horské vrcholy na Aljašce – Rosebud, Eagle a American. Na kanadské straně jižně od Dawson City stoupá trasa přes King Solomon´s Dome. Je to vyčerpávající, velmi namáhavá horská dráha, skoro tobogan, kde každou chvíli hrozí nějaký průšvih.

 

 

 

 

 Čtyřnozí atleti

ObrazekPředstava jízdy na saních se psím spřežením pohybujícím se zasněženou krajinou je jistě romantická. Jaká je však realita u tak náročného závodu? Jak k tomu ti psi přijdou dřít se kvůli prestiži svého mushera?
Škoda, že pes nemůže promluvit. Asi by nám připomněl kolik krve z jeho předků mu koluje v žilách. Alespoň normálně pohyblivý zdravý pes by myslím řekl, že je to menší utrpení než obejít na vodítku blok domu, nebo čekat celý den za plotem. Jít jen krokem bude pro psa v plné síle vážně asi dost nudné. Severský pes má překonávání velkých vzdáleností vysokou rychlostí geneticky zakódováno a rád toho využívá, i když nemá vůbec naspěch. Jeho touhu běžet je možno označit za přímo nakažlivou.

Když pozorujete jak takový čtyřnohý atlet běží, napínání hřbetu a pružný dopad nohou, získáte představu, jak dalece příroda počítala s tím, že bude rychlonohým běžcem. Politování hodný je jistě více batolící se přetloustlý, astmaticky funící jezevčík. To je příklad lidské hlouposti.

 

Kdo je hrdina?

Týmy psů a lidí na trase jedí, spí, cestují a bojují společně. Lidé nezastavují kvůli svým potřebám, ale jejich prioritou jsou psi. Musher je jejich trenér, kuchař, opatrovník a "řidič". Opravdoví hrdinové tohoto závodu jsou ale ti čtyřnozí. Na dlouhých tratích s jezdí bez rozdílu rasy a tak spřežení tvoří tým od týmu různobarevnou chlupatou směsici. Startuje v průměru 35 týmů a maximální povolený počet psů v zápřahu je čtrnáct, minimálně musí být na startu psů osm. V případě potřeby je možné na kterémkoliv kontrolním stanovišti psa vyřadit, nahrazen čerstvým ovšem být nesmí. Cílem musí tým projet s minimálně šesti psy. Závod je otevřen i pro týmy z Evropy. Pro mnoho týmů "od jinud" už ale jenom příprava představuje finančně i organizačně obtížnou záležitost, takže jich nejsou zástupy. Zatím se však týmům psů a lidí, kteří nežijí dlouhodobě v našich zeměpisných šířkách, nepodařilo zvítězit. Ale už jenom to, že dojedou je úžasný výkon" říká dále Peter Kamper.

"Tak zní zákon Yukonu: jen silní uspějí, slabé čeká jistá smrt, jen zdatní přežijí." 

 

 

 

"Kodex severu" (The Code of the North) nařizuje všem, kteří navštíví tento kraj, aby byli zdvořilí, nápomocní, čestní a šlechetní. Musheři pak se mají chovat tak, aby ten, kdo přijde po nich, byl vítán se stejnou pohostinností.

                                                                     John Firth - Yukon Quest

 

Já však věděl, že to, co mě děsilo, nebyl kaňon ani kotva visící na vlásku, nýbrž náhlé poznání, naprostá jistota, že nemohu přestat, nepřestanu a sám ze své vůle nebudu nikdy schopen přestat jezdit se psím spřežením.

                                                  Gary Paulsen - Závod bílou divočinou

 

 

 

 

Mushing očima Jany Henychové

Chtěli by jste s tímto začít? Pořídit si jenom jednoho pejska a pak třeba později dalšího? Pamatujte si, že vždy pak už si budete pořizovat jenom jednoho psa, kterého zrovna velice nutně potřebujete do svého závodního týmu. Počet psů se zvyšuje velice rychle.

jana-henychova.jpg

Foto zdroj ona.idnes.cz

Najednou zjišťujete, že se starými přáteli si už nemáte o čem povídat, protože je nezajímá jak vaši psi jsou úžasní, jakými granulemi krmíte a vaše úvahy o tréninkovém plánu je taky nezajímají. Nalézáte si přátele nové, kteří mají stejného koníčka a máte si s nimi o čem povídat. 

Postupně zjistíte, že Vás ani rodina nezve na rodinné oslavy, protože by jste tam zase přitáhli ty své hrozné psy, co posledně rozhrabali trávník, pošlapaly kytky a zakousli sousedovi kočku….

Zjišťujete že se mění Vaše priority. Zahrada už není tak upravená jako byla dříve, pár chlupů po domě, nebo bytě se dají také přehlédnout.

Váš šatník se mění. Volíte oblečení, na kterém nejsou chlupy psů tolik vidět, protože kdo to má pořád čistit.

Najednou vidíte, že Vaše auto je nějak malé a stále by jste potřebovali nějaké o trošku větší a silnější, aby jste s ním v zimě všude vyjeli a nejlépe aby se v něm dalo i bydlet.

 Stěžují si na Vás sousedi? Pořád se jim nezdá, že ti psi jsou nějak hluční ba i dokonce, že prý smrdí…. Hmm, co takhle poohlédnout se po nějakém jiném bydlení, někde za městem, nejlépe někde na samotě, kde nikdo neotravuje.

 

 Rozpadl se Vám vztah? Hmm, tak to nejste ani první ani poslední z těch lidí, co propadli této zálibě.

 Že nemáte stále peníze? Jak by jste mohli, když stále potřebujete pár nových obojků, postrojů, nové závodní saně, zaplatit startovné na závodech, zaplatit benzín do auta, koupit včas granule, poohlédnout se po nějakém řezníkovi, který by dal zbytky masa za odvoz. Co by jste s těmi všemi penězi vůbec dělali, kdyby jste je takto rozumně a včas neinvestovali? Pamatujte si, peníze jenom kazí charakter. Mohli by jste propadnou jiným lákadlům jako jsou automaty, alkohol, drogy……Můžete být vlastně rádi, že před tímto vším jste unikli……..

Pokud toto vše poznáváte, tak jste na té správné lodi a už se vezete!!!

Na základě životních zkušeností sepsala: Jana L. Henychová

 

 

KNIHY MUSHING

Autentické příběhy. Pro toho, kdo se rád v teple domova s čajem v ruce toulá v knihách po zamrzlých pláních, jezerech a řekách s hrdiny jakým je třeba Bílý tesák, nebo Vlčák Kazan přidávám pro inspiraci pár knih, ve kterých se psím spřežením jezdí také a lze v nich pochytit vedle mnoha zkušeností i hodně zajímavé příběhy "obyčejných" lidí, kteří se vydali změřit svoje šance na úspěch tváří v tvář Bílé divočině. Dlužno dodat, že mnohé znich jsem těžce sháněl v antikvariátech, ale internet je v tom výborný pomocník. Pak to chce jen trpělivost a hlídat a hlídat :-)  Kliknutím na obálky knih otevřete v novém okně bližší informace v databázi knih.

 

adin.jpg  ADIN Se psím spřežením na Jamal (autor Karel Bublák) - expedice po zamrzlé řece Ob z Altaje na Jamal, skromného čecha Karla Bubláka, ve mě nechala velmi dobrodružný dojem a zároveň mi nasadila brouka do hlavy :-) Kniha se spíše věnuje lidem, které Karel Bublák při své expedici poznává. Se psy jede do té doby, než začne led na řece tát. Pak změní způsob cestování a handluje věci za loď, kterou vlastníma ruka upraví na trimaran, aby doplul se svými pesany co nejvíce na sever. Příběh, který jako by napsal sám Jack London, Vás pohltí. Jeden z nejlepších českých dobrodružných příběhů, které jsem četl.

 

 

 

 

 

beh-s-vlky-aned-canicross.jpg  Běh s "Vlky" aned CANICROSS (autor Jaroslav Monte Kvasnica) - kniha se věnuje canicrossu, dogtrekkingu, skijoringu, bikejoringu, pulce, spřežení, dogpackingu... a také stravě a ošetření Vašich čtyřnohých miláčků. Velikostí nijak velká, přitom velmi obsáhlá a krásně psaná knížka předním a světově uznávaným vlkologem J.M.Kvasnivou. Neměla by chybět v knihhovně žádného mushera ani milovníka vlků.

 

 

 

 

 

 

 

zavod-bilou-divocinou.jpg   ZÁVOD BÍLOU DIVOČINOU - nádherné šílenství účastníků Iditarodu (autor Gary Paulsen) -  tak tuto knihu jsem si zamiloval, hltal jsem stránku za stránkou a ač to nebylo mým úmyslem, přečetl jsem ji jedním dechem a určitě si na ni brzy udělám čas znovu. Kniha je navíc napsaná humorným stylem, takže i když na Vás v obýváku sem tam dejchne -50C až z Alajšky, budete mít u toho mnohdy úsměv na tváři. Až díky této knize jsem pochopil, co je zima, pevná vůle a co je za šílenství tenhle závod. Co prožívají závodníci na trati a jak náročná je příprava aby člověk vůbec mohl vyrazit do toho šílenství .Doporučuji všem musherům a milovníkům severu, bílého království ledu, drsných podmínek pro přežití, psích spřežení, ..... autor této knihy se sám těchto závodů účastnil a dokázal velmi barvitě zaznamenat svojí přípravu na jeden z ročníků Iditarodu a pak také samotný závod. Nemá chybu!!! Vřele doporučuji. Velmi působiá kniha!

 

 

 

 

 

 

 

yukon-quest.jpg  Yukon Quest - Závod psích spřežení na 1000 mil přes Aljašku a Yukon (autor John Firth) - tuto knihu jsem četl vlastně dřív než Závod bílou divočinou od Garyho Paulsena a po jejím přečtení jsem s nadšením hledal další podobné tituly této tématiky. Kniha je krásným dílem novináře, který tento ročník Yukon Questu zaznamenal. Ohledně příběhů týmů na trati, příprav je zde mnoho informací ohledně závodníků, organizace a pravidel tohoto nesmírně náročného a jednoho ze dvou nejtěžších závodů psích spřežení této planety. Krásná kniha.

 

 

 

 

 

 

 

objevne-cesty.jpg  PÓLY - Dobrodružné cesty Hjalmara Johansena (autor Reinold Messner) - tato kniha Vás zavede do zákulisí příprav a samotných prvních cest cest k pólům. Asi mnoho z Vás budou známa jména polárníků jako Roald Amundsen, Robert Falcon Scott a další. Přečtě si ale výpověď z deníku jednoho z lidí, který byl součástí několika výprav nejen k pólům. Kniha se nejvíce věnuje výpravě Nansena k severnímu pólu, od kud pak museli (Nasen a Johansen) několik let po ztracení v ledové pustině sami hledat cestu zpět do společnosti. Pro mě až nepředstavitené podmínky a vůle dvou lidí, kteří nejprve bují díky docházejícím zásobám potravy o život ale později se přizpůsobí a přežijí. Navíc se jim podaří vrátit zpět a stát se hrdiny... Neskutečný, nezapomenutelný a tvrdý příběh lidí, psů.... Až po přečtení jsem si zase jednou uvědomil co je vlastně dobrodružství. Fungovat tísíce kilometrů, v tu dobu s velmi jednoduchou výbavou, od společnosti bez mobilů, GPS, sateltních telefonů atd. Žádná inscenace,  jakých jsme denně svědky v mnoha "výpravných a dobrodružných" pořadech v našich televizních obrazovkách. Pochopí asi jen ten, kdo si tuto knihu přečte.

 

 

 

bila-odysea.jpg  Bílá Odysea (autor Nicolas Vanier) - tuto knihu jsem zatím nečetl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dite-sneznych-plani.png  Dítě sněžných plání (autor Nicolas Vanier) - tuto knihu jsem zatím nečetl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mym-domovem-je-aljaska.jpg Mým domovem je Aljaška (autor James Huntington) - tuto knihu jsem zatím něčetl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

po-zavatych-planich.jpg  PO ZAVÁTÝCH PLÁNÍCH (autor Ann Mariah Cook) - tuto knihu jsem zatím nečetl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sport-psich-sprezeni.jpg  Sport psích spřežení od A do Z (autor Libuše Pečená) - tuto knihu jsem zatím něčetl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cizojazyčné......

 

3.jpg

 

41m3bryjggl._sy344_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51bgf-jzizl._sx331_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51fa91g8b2l._sx323_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51hhe6fbhvl._sy344_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51hnbxr9-7l._sx258_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

51lsqrdszwl._sx321_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

517sprezbil._sx258_bo1-204-203-200_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4990.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

906070.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1445281677_mushing_cover.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9780440414711.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

books000650i.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fireandice_lg.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lead_dogs_1.jpg