Jdi na obsah Jdi na menu
 


O Českém seveřánkovi

Jak vznikl název plemene

Často se mě lidé ptají, kteří nás neznají, co to chovám za plemeno psa. "To ale není Hasky?!" Bývá první reakce těch zasvěcenějších. Pokaždé jsem pak přemýšlel jak odpovědět lépe než "zdlouhavým" vysvětlováním, že je to kříženec Siberian Huskyho adoptovaný z útulku, kdy původní majitel ho nejprv pravděpodobně týral a pak uvázal v lese u stromu a nechal ho osudu. Proto je tak opatrný k lidem. Ostatně, podobné otázky typu "proč se mě tak bojí?" slýchám také a než udiveným lidem vysvětlím proč co a jak, celkem rychle pak pochopí, že to není mou výchovou ani zacházením a že se mu naopak snažím pomoct čímž v jejich domněkách otočím vizitku mě, chovatele - tyrana, v člověka, který chce pomoci. Je spousta dalších situací, kdy lidé Merlina obdivují za to jak s nadšením a elánem pracuje, táhne mě na kole, běžkách, nebo nese batůžky a ještě mi pomáhá v zápřahu zdolávat naše kopce a hory, doma hlídá zahradu a dům,.......

A pak, po pár letech života a mnoha krásných i dost napínavých zážitcích z hor, přírody i společnosti lidí, kteří o Merlina často jeví zájem, jsem si řekl, že mu budu říkat vedle jména i názvem jeho poloseverské krve, který pro něho vymyslím. Tedy, nechť se Merlinovi i ostatním pejskům částečně s krví severského plemene, dle Vašeho uvážení, říká Český seveřánek.

Že života s Merlinem, adoptovaným seveřánkem z útulku

 

Standard Českých seveřánků

 

ZEMĚ PŮVODU: ČR

PŮVOD: Adoptovaný z útulku, z nevhodných podmínek, od pánů kteří se nemohli z nějakých důvodů pejskovi věnovat, zatoulaný, odchycený, pejsek bez domova. Vznikl přímým křížením některého ze severských plemen (Husky, Samojed, Aljašský Malamut, Grónský pes, Lajky, Švédský losí pes, ....) vzájemně, nebo s některým jiným plemenem psa

POUŽITÍ: pracovní pes - dle mixu krve vhodného pro různé aktivity (saňový, hlídací a jiné - dogdancing, agility a pak také gaučing, zahradník, lovec, vysavač, potápka a tak :-) Pro co bude většina těchto pejsků nevhodných je dryl cvičáků, nekonečné opakování povelů.

CELKOVÝ VZLHLED: dle mixu krve, různý, různá velikost těla, různá barva, různá srst Ukázky vzhledu českých seveřánků jsou kliknutím zde ve fotoalbu

POVAHA/TEMPERAMENT: Vzhledem k tomu, že se jedná byť jen o křížence seveřanů, zcela jistě budou v mnoha případech mít i jejich nezávislou, volnomyšlenkářskou povahu. Pokud víte, čí krev Váš seveřánek má (Husky, Samojed, ....) můžete navštívit stránky Klubu Severský Psů http://www.polardogs.org/ a více se dozvědět o jeho povaze.

Když budete hledat na internetu zkušenosti s chovem u jiných majitelů, nezalekněte se komentářů typu "Nehlídá to, neposlouchá to, netahá to, utíká to, loví to, pes k ničemu". Doufám že video výše, je jako můj argument, že to tak není, dostačující. Každý pes je originál a u kříženců to platí dvojnásob. Jeden má předpoklad pro hlídaní a gaučing, jiný bude raději v zápřahu brázdit polňačky. Každý hledá u pejska trochu něco jiného a nejlepší je pokud máte tu možnost pejska před adopcí, třeba v útulku, opakovaně navštívit, vyvenčit a ověřit si, pro co má více nadání a také, že si budete v základních hodnotách rozumět. Opakuji v útulku. Pejsci nejsou ponožky a tím nejhorším je vzít jim naději. Tím chci říct, že se nehodí si vzít pejska na 14dní domů a pak jej vrátit zpět s tím, že chcete zkusit jiného. Důležité je se pejskovi věnovat a vybudovat si opravdový společný vztah a důvěru!!! A to nejde přes noc!!! A chválit, chválit a chválit. Více v kapitole Jak na to ?

PODMÍNKY PRO CHOV: Zajištění dostatku pohybu, v některý případech denně najezdit na kole či naběhat alespoň 5-10km. Zajistit kontak s Vámi i v době, kdy s ním nejste venku (je-li tam ubytovaný). Např. přístupem na terasu, nebo na místa, odkud na Vás skrze okna uvidí. Případně zajistit kamaráda :-) Ubytování doma, nebo venku (kotec, dobře oplocená zahrada, dostatečně dlouhý a bezpečný úvaz s amortizérem a boudou na klidném místě) Boudu je nejlepší vystélat slámou, která nedrží vlhkost a pejsek z ní krásně voní.

 

CÍLEM TOHOTO WEBU JE POMOC PEJSKŮM V ÚTULCÍCH NAJÍT NOVÉ MAJITELE A JEJICH SPOLEČNÝ ČAS A INSPIROVAT O JEHO ZPŮSOBU TRÁVENÍ. ZÁSADNĚ JSEM PROTI JAKÉMUKOLIV KŘÍŽENÍ ZA ZÍSKÁNÍ PROSPĚCHU PENĚZ, NEBO JINÝCH VÝHOD!!!

 

10346367_938862049479320_5558941359010143498_n.jpg