Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sólo pro vlky

Vlk

Canis Lopus

Vstupte do světa vlků kliknutím zde....

 "Pro vlky, stejně jako pro kterákoliv jiná zvířata obecně (nejen pro predátory), naprosto neplatí lidmi zavedené pojmy jako - ukrutnost, zavilost, lstivost, odvaha, zbabělost, čestnost, zákeřnost, podlost, zrada, ušlechtilost...... 

Tyto pojmy vymysleli lidé pro lidi, zvířata je nechápou. Nejsou to jejich pojmy a naprosto nepatří do jejich světa. Základní a prvotní snahou zvířete je PŘEŽÍT A ZACHOVAT ROD."

                              J.M.Kvasnica - Rapsodie šedých stínů

 

    482063_333315333426449_170930557_n.jpg

 

Původní obyvatele Severní Ameriky, Inuité a vlastně většina přírodních národů vlky uctívala, respektovala a nejen to. Mnohdy se od něj např. Indiáni, nebo Eskymáci sledováním učili třeba lovit, nebo žít ve velkých rodinných svazcích. S příchodem západní civilizace začal být vlk vytlačován a vybíjen. Důvodem byl jednak strach z potravní konkurence, ale také později když se stal člověk statkářem, hospodářem měl strach o svoje stáda. Vlk byl zařazen na černou listinu jako škodná. Své dokonala také církev, jelikož vlk je úhlavním nepřítelem její ústřední postavě - beránkovi. Pohádka o červené karkulce nasadila všemu korunu a dlouhá léta měl vlk o zábavu postaráno.

 

Trailer filmu Vlčie hory - Slovensko

 

 

Sestřih z filmu Vlčí hory - Španělsko, Iberie

 

 Vlk má v přírodním ekosystému nezastupitelnou roli. Jeho selektivní způsob lovuObrazek nedokáže nahradit žádný člověk. Loví především nemocnou a přestárlou zvěř a také jedince s nevhodnými vlastnostmi, např. hloupí. Odlovením těchto zvířat zabrání šíření chorob, nemocí  a nežádoucích vlastnostní. Ulovená zvířata jsou ušetřena trápení a zároveň již neubírá potravu ostatním. Tím, že zredukuje (ale nikdy úplně nevyloví) množství zvěře také zabrání ničení lesů, např. spárkatou zvěří. Tam kde je vlk, jsou ostatní zvířata ve střehu a neustálem pohybu. To je velmi důležité pro jejich celkovou kondici, odolnost a celkové zdraví.

 

Proč vlk útočí na domácí zvěř?

Díky tomu, že naše zvířata ztratila svoji přirozenou divokost a plachost se vlkům jeví jako nemocná, nebo hloupá. Není se čemu divit, když stádo, které nehlídá ovčácký pes, nebo elektrický ohradník napadne vlčí smečka. Nejčastějším případem je, když dospělí vlci učí malé vlčky lovit. Je to také jedinný případ kdy loví nadbytečně. Vlk totiž loví jen když má hlad. Lovit pro zábavu je pouze lidská doména.

 

 Může být vlk pro člověka nebezpečný?

Doměnka, že vlci útočí a zabíjí lidi, loví malé děti pochází s největší pravděpodobností zObrazek různých knih, hororových filmů, pohádek (červených karkulek) a medií. Velký podíl mají především tist a televize.

Vlk je velmi plaché zvíře. Jakmile v přírodě zjistí lidskou přítomnost, začne prchat a snaží se člověkou velkým obloukem vyhnout. Bývá to daleko dříve, než si ho člověk dokáže všimnout. V Evropě, ani Americe neexistuje jedinný zdokumentovaný případ napadení člověka čistoktevným, zdravým vlkem! Je ale možné, že dávno v minulosti, kdy vlků bylo daleko více k tomu možná někdy došlo, nejsou o tom ale žádné zmíňky. Existují ale případy napadení člověka divokým psem, nebo křížencem vlka a psa. Nebezpečný může ýt vlk jen nemocný, nebo zraněný kdy se může cítit oslaben a a může se snažit bránit útokem.

 

 

Mapky zdoj Hnutí Duha

 

 Rozšíření u nás

Obrazek

 

Rozšíření v Evropě

 

Obrazek

 

 

 

Věděli jste že...

 

Vlčí pár uzavírá společný sňatek na celý život, po který jsou si věrní. Ztratí-li vlk druha či družku, zůstává většinou do konce života už bez partnera. Feny pak mohou plnit funkci pomocnice současné alfa samice (nově plemenné), které pomahájí s výchovou štěňat a péčí o ně. Záleží ale, co se po ztrátě jednoho z vůdčích partnerů se smečkou stane. Může se také rozpadnout, což se děje nejčastěji. Pravděpodobně záleží na tom, jakým způsobem a za jaké situace ke ztrátě partnera dojde. 

 

ObrazekAč může být ve smečce několik fen, hárá jen jedna. Je to zpravidla vůdčí fena alfa a která hárá jednou do roka. Ostatní feny hárání potlačují. Je úžasné jak si toto dokázala příroda zařídit. Vlčí smečka je vlastně rodina složená z hlavního plemenného páru a jejich potomků. Smečka může za jistých podmínek příjmout do své rodiny i cizího vlka. Mladé vlčice pohlavně dospívají až po dvou letech a pokud se pak chtějí spářit, musí najít protějšek a společně svoje nové, bezpečné teritorium, které poskytne jim i jejich plánovaným potomků vše podstatné pro jejich přežití, potravu, úkryty, bezpečí.

 

ObrazekPřesto, že zrak je u vlka až na třetím místě hlavních smyslů, vidí i tehdy, když už člověk nerozezná téměř nic. Vlci chovaní v zajetí si občas zvyknou na lidi, jenže ne vždy na všechny. Některé nadšeně vítají, ač je vidí poprvé, jiné přehlížejí, nebo se před nimi schovávají. Přitom se údajně řídí zrakem. Znamenalo by to že vlčí oči mohou vidět Auru člověka, jeho barevné jemnohmotné tělo  do kterého se promítá jeho aktuální stav. Podle vzdálenosti v jaké se od jeho těla nachází, barev z jakých se skládá a její případných vad (děr, tmavých míst a jiných) snad možná dokáže daného člověka přečíst. Feromony jsou přírodní chemické látky, které produkují lidé i živočichové, ale nelze zaznamenat čichem jako jiné vůně. I díky téro látce si o nás dokáží vlci udělat obrázek. Člověk tuto přírodní látku zaznamenává orgánem ležícím na patře u nosní a ústní dutiny, avšak ji nezaznamená čichovými žlázami v nose.

 

ObrazekJeště při teplotách -40C nepotřebuje arktický vlk nutně vyhledávat závětří pro odpočinek. Pouze se stočí do klubíčka tak, že se uloží do sněhu zády proti větru, čumák schová mezi zadní běhy a překryje ho teplou oháňkou. Jeho zimní hustá srst má i tu vlastnost že se na ní neusazuje led a nemůže tak ani při odpočinku doslova přimrznout k zemi. Vlčí kožešina má daleko lepší izolační vlastnosti než psí.

 

 

ObrazekVlk za vhodných povětrnostních podmínek cítí až na vzdálenost 3km. Jeho čich je tak dokonalý, že mu dokáže nahradit třeba člověku známé televizní noviny. Čichem dokáže zjistit přibližně kolik a jaké zvěře se nachází v jeho okolí, jak se daří sousední smečce, je-li někdo zraněn, má-li nový přírustek, atd... Rád k těmto příležitostem vyhledává kraje skal, nebo vrcholy údolí. Teplý proud, který se z údolí nese vzhůru mu nese všechny důležité pachové informace jako na podnose. Pro představu je čich vlka asi milionkrát lepší než u člověka. Vlčí čichová tkáň obsahuje asi 200 mil. smyslových buňek, proti tomu lidská pouze 5mil.

 

ObrazekObdivuhodné výkony dokáží vlci žijící v nejrozlehlejším deštném pralese severní polokoule v Britské Kolumbii na severním pobřeží Pacifiku. Při plavbě za svojí kořistí dokáží urazit až deset kilometrů proti proudu řeky.

 

 

 

 

ObrazekVlci umí výborně hospodařit se svojí energií. V zimním období kdy smečka putuje krajinou za potravou mohou vlci jít, nebo klusat v řadě za sebou. Všichni vlci našlapují přesně do stop prvního vlka a šetří tak energii na lov, nebo na přežití v těžších situacích. Při nalezení takové stopní dráhy nelze přesně určit, kolik vlků místem proběhlo. Jedinou možností je najít nějakou překážku (např. padlý strom) kdy se smečka při překonávání rozděluje.

 

ObrazekSíla stisku čelistí dospělého vlka je až 100kg na 1cm2. Pro porovnání je síla stisku čelistí německého ovčáka polovoční, 50kg na 1cm2. Vlk s drtící sílou svých čelistí dokáže spořádat svoji kořist včetně kostí. Vlk je v přírodě vlastně taková zdravotní policie. Jeho kořistí se stávají nemocné, přestárlé, nebo jinak postižené kusy zvěře. Jednak tím ušetří zvíře trápení, ale také přenosu nemocí a špatných vlastností na ostatní. Ulovené postižené zvíře také neubírá potravu ostatním mladým kusům. Ze zbytků  potravy vlka mají prospěch také ostatní predátoři, např. krkavec, liška, kojot a jiní. V krajině, kde působí vlk je zvěř daleko plašší a také zdravější, protože musí být neustále v pohybu a ve střehu.

 

ObrazekPočet narozených štěňat ve vrhu také zavisí na množství kořisti v teritoriu smečky. Pokud smečka strádá, potravy je málo a nedaří se ji, narodí se štěňat méně než když smečka prožívá hojnost a má potravy dostatek. V severních polohách byla pozorována smečka arktických vlků, kterým se jednu sezónu nedařilo obstarávat si potravu a strádala. Tu samou sezónu nevyvedla vlčice z brlohu ani jedno vlče. Zvýšila se tím ale šance na přežití stávajících členů smečky. Na málo narozených vlčat má tak také vliv počet vlků v oblasti. To ve spojení s teritoriálním chováním zajišťuje, že se vlk nemůže nikdy přemnožit, ale pouze rozšířit do dalších nových oblastí. Obvykle se rodí 3 až 6 vlčat v jednom vrhu, ale může jich být také 1 až 13, nebo jak již bylo řečeno, žádné....

 

ObrazekZvláštní je i komunikace mezi vlky. Jednak se dorozumívají gesty, mimikou, svým postojem, držením trupu, polohou uší, ocasu, ale také dokáží používat svojí masku a kresbu srsti. Vše doplňují hlasovou komunikací vrčením, kňučením a vytím, které může být slyšet až na vzdálenost 16km.     

"Vlci používají ještě jeden způsob komunikace, který je mnohem záhadnější, než ty předchozí. Funguje buď na principu mimosmyslového vnímání, nebo alespoň za hranicemi vnímání našeho. Byl pozorován pouze u zvířat žijících v zajetí (pravděpodobně proto, že volně žijící vlky nelze sledovat z takové blízkosti, aby byli vidět detaily jejich chování). Když se jeden vlk upřeně na něco zadívá, ostatní reagují tím, že začnou pozorovat stejné místo. Přičemž nevydávají žádné slyšitelné zvuky a nemají mezi sebou vizuální kontakt. Nejdříve většinou začnou reagovat podřízení jedinci a alfa až naposledy".      www.vlci.info

 

ObrazekU našich domacích psích mazlíčků jsme zvyklý, že pejsci většinou při močení zvedaj packy a fenky si k tomu takzvaně čupnou. Ve vlčí smečce při této činosti zvedá tlapu pouze hlavní alfa samec a jeho družka alfa samice. Výškou do které tlapu zvedjí také dávají ostatním najevo svoje sebevědomí. Čím výš, tím ukazují sebevědomí větší. Ostatní samci ve smečce močí v podobné pozici jako ostatní feny.

 

 

 

 

 

 

 

Osvěta vlků, chraňme prarodiče našich psů...

 

Lidstvo vlka potřebuje. Vidíme ve vlkovi ty hodnoty a rysy, bez kterých samy jako druh zahyneme. Lidská bytost bez rodiny, bez kořenů, bez práce, lidská bytost bez smyslu, domova, místa a společenství je jako vlk bez jeho smečky, jeho domovského teritoria, jeho smyslu sounáležitosti, účelu a jistoty. Člověk se stává odcizeným, vystrašeným, oportunistickým, nemorálním a především osamělým. Společnost - ba co hůř, svět - sestávající z takových lidí, ztrácejí svůj střed, svůj odkaz, a je docela možné, že rozhodla o svém pádu. Vlk... nám připomíná to , na co nesmíme zapomenout: že naše počátky jsou tam venku, v chladné větrné krajině času, a že i navzdory všemu pozlátku a pastem civilizace stále zůstáváme neodmyslitelnou součástí přírody.

  John Murray, Out Among the Wolves, Contemporary Writing on the Wolf

 

Posvátná divočina není jenom tam někde venku. Posvátná divočina je uvnitř každého z nás a vyžaduje si naši pozornost. My jsme však s touto posvátnou divočinou našich vášní ztratili spojení; proto kolem sebe vidíme takovou devastaci.

                                                                                                   Matthew Fox

 

Obrazek

 Snad každý, kdo chce žít dál bez viny, si musí co nejdřív najít sloj v horách anebo zbudovat azyl na pusté skále pod suchým jalovcem a vystříhat se lidí, žít s vlídnějšími vlky, s krkavci šťastnějšími a očekávat naplnění věků.

   Robinson Jefers

 

 

 

Zničená auta, letadla a družice lze vždy nahradit jinými auty, letadly a družicemi. Živou bytost - orla, želvu nebo slona - nebudeme umět při všech svých znalostech vytvořit nikdy.

                                        World Wildlife - Světová nadace ochrany přírody

 

"Budete-li promlouvat ke zvířatům, budou mluvit ona na Vás a tak se seznámíte. Pokud s nimi nebudete komunikovat, nikdy je nepoznáte a to co neznáte, toho se bojíte. To čeho se bojíte, to zničíte."

                                                                                          Chief Dan George

 

Obrazek"Pro vlky, stejně jako pro kterákoliv jiná zvířata obecně (nejen pro predátory), naprosto neplatí lidmi zavedené pojmy jako - ukrutnost, zavilost, lstivost, odvaha, zbabělost, čestnost, zákeřnost, podlost, zrada, ušlechtilost...... 

Tyto pojmy vymysleli lidé pro lidi, zvířata je nechápou. Nejsou to jejich pojmy a naprosto nepatří do jejich světa. Základní a prvotní snahou zvířete je PŘEŽÍT A ZACHOVAT ROD."

                                                                J.M.Kvasnica - Rapsodie šedých stínů

 

Lidi se ke zvířatům chovají jako ke slepici. Jako bychom zapoměli, kam na tomhle světě sami patříme.

                                                                                              Gerald Durrel

 

Obrazek"Ten kdo se obrátil zády k přepychu a pohodlí stárnoucí civilizace a vydává se za dravou mladostí, kdo volí primitivní prostotu severu, má jednoduchou možnost změřit své šance na úspěch. Jsou nepřímo úměrné množství a síle všech jeho nenapravitelně zakořeněných zvyklostí. Brzy zjistí, že pokud je jen trochu zdatným kandidátem na přežití, jsou pro něho návyky na materiální statky takřka nepodstatné. S takovými novotami, jako je záměna vybraných lahůdek za prostou stravu, pevných bot za měkké poddajné mokasíny, tepla peřin za nocleh na sněhu, není tak těžké se vypořádat."

                                                         Jack London - V odlehlých končinách

 

 Obrazek"Zvíře nemůže být hodnoceno člověkem. Žije ve světě, který je starší, kompletnější než ten náš. Zvířata jsou obdarována smysly o které my jsme přišli, nebo nikdy neměli. Řídí se hlasy, které nikdy neuslyšíme, nejsou to bratři, nejsou poddanými, jsou to zpřízněné národy, které se s námi ocitly v síti života a času, spoluvězni krásy a mučivosti země."

                                                                                   Nejmenovaný básník

 

 Obrazek"Když si bereme od psí mámy malé štěně, klademe na ně nevídané nároky. Chceme aby vyrůstalo bez rodičů uprostřed cizích tvorů, aby se naučilo věci, které se jeho vlčí předkové nikdy učit nemuseli, a aby v sobě potlačilo celou řadu vrozených vlastností  jen proto, že se jejich majitelům nelíbí. Abychom si dokázali představit, co to pro štěně znamená, vžijme se do opačné situace: představme si malé dítě, které je vychováváno vlky, nuceno žít v podzemním brlohu, jíst vlčí zvratky, pít vodu z louží a zabíjet jiná zvířata vlastními ústy.

Z dítěte, které tohle vše přežije, se rázem stane celosvětová senzace. Od psů přitom nežádáme nic jiného"

                                     Elizabet Marshall Thomasová - Společenský život psů

 

"Prý ještě v posledních dnech života čekal na pěšince (Ondráš pes), kde jsme chodívali spolu. Snad mě vyhlížel. Snad vzpomínal. Nikdy nevyčítal. Byla to velmi cenná vlastnost, které bych se od něho rád naučil - totiž s vděčností přijímat všechno krásné a dobré, co život dává, vnímat to jako dar...... a nestěžovat si, že se mi nedostalo toho, co jsem si zrovna přál. Dar je něčím, na co nemáme nikdy nárok."

                                                           Erazim Kohák - Post scriptum - Psové

 

Obrazek"Prostor nekončí..." Jenomže my jsme krajinu zastavěli a zadrátovali, zalili jsme ji skládkami. Přes poslední oázy a útočiště divočiny plánujeme nové dálnice a v posledních ostrůvcích přírodní svatyně projektujeme nové sjezdovky, nové horské hotely, nová zábavní  a turistická centra. "Nepohodlné obyvatele" divočiny jsme vystříleli, otrávili, vypudili... Klíč k odpustkům a k ospravedlní našich činů jsme pohotově nalezli v bibli, koránu, ... Páni tvorstva! A my lidé - neponaučitelní - pokračujeme dále. Poslední zbytky divočiny protkáváme komunikacemi a dálnicemi. Dostupnost a rychlost nade vše! (Statistika "zvířecích" obětí na českých silnicích je - alespoň pro mne - děsivá! V roce 2007 zahynulo po střetu s automobily - mimo mnoha jiných druhů - několik desítek tisíc srnčí zvěře!)

Ale navzdody lidské sobecké zabedněnosti a bezohlednosti se některá zvířara po letech či desetiletích vracejí do svých pradávných domovů. A vracejí se i vlci. Svítá? S jistou dávkou drzosti snad mohu parafrázovat Williama Horwooda větou: "Věční vlci putují do Srdce krajiny..." Nevítejme je chlebem a solí - vlci o to nestojí. Nevítejme je však ani stupidními bulvárními reportážemi, hysteryckými články a panikou Červených Karkulek. Buďme pyšni, že vlci chtějí vedle nás žít. A my se učme žít vedle nich. Pomožte, kde je třeba. Svým hlasem i činy. Otevřme srdce...

                  Jaroslav Monte Kvasnica - Honba za přízrakem Gévaudanu

 

 

Obrazek"Všechnu moudrost lze najít jen daleko od lidí, tam uprostřed velké samoty a lze jí dosíci jen různým utrpením. Strádání a utrpení jsou jediným, co může otevřít mysl člověku tomu, co je skryto jiným lidem."

Inuitský šaman Igjugarjuk

 

 

 

 

 

 

ObrazekMáma a Alfa samec, Špindíra, Osamělý lovec, Tmavý hřbet, Levé rameno, Strapáč, Šedý hřber a Bělinka o ničem z toho nevěděli(o výzkumu a osvětě vlků). Vedli svůj život, honili zajíce, lovili pižmoně, vychovávali svá štěňata a když měli volno, prostě jen tak polehávali na pahorcích v tundře. Před stovkami, možná tisíci let to jejich předkové na tomtéž místě dělávali právě tak a v doupěti stíněném prastarým útesem odchovali nesčetné generace mláďat.

Mezitím my lidé soudíme tato zvířata podle našich vlastních měřítek. Jsou špatná, protože zabíjejí. Jsou hodná, protože si vybírají jen staré, mladé, nemocné a slabé kusy. Vybírají si partnera na celý život a to je činí lepšími. Když však zabijí a snědí příslušníka vlastního druhu, jsou rázem nejhorší na světě.

Avšak tam nahoře ve vysokoarktickém pásmu, ve svém vlastním světě, kde lidská měřítka neplatí, nás tato vlčí smečka může naučit uvažovat jinak. Já s ní žil po celých deset let, měl jsem tu mimořádnou čest dobře poznat její členy a doufám, že mohu pomoci ostatním lidem spatřit vlka v celé jeho kráse: jako mimořádně vyjímečný druh, který se dokázal přizpůsobit svému drsnému životnímu prostředí a zaslouží si naše bezvýhradné přijetí a pochopení.

 L.David Mech - Arktický vlk - deset let se smečkou

 

  

      Obrazek V naší domácnosti se v posledních letech vystřídala spousta zvířat. Když jsem však svým známým prozradil záměr připravit seriál o přátelství chlapce a vlčat, nesetkal jsem se vždy s pochopením. Dokonce i lidé věnující se pořadům pro děti a mládež namítali, že vlk je archetypem zlého zvířete a není dobré to měnit. Já sám s vlky neměl žádné zkušenosti a netušil jsem, jaká úskalí jejich ochočování přinese. Rok a půl jsem se snažil proniknout do tajemné vlčí duše a získat si jejich přátesltví. Během této doby jsem si je zamiloval, ale nemohu tvrdit, že jim rozumím. Vím však, že přes všechnu snahu jim nemohu dát to, co by si asi přáli - svobodu a možnost volného pohybu. Vlk se nemůže stát ani domácím mazlíčkem, ani hlídacím psem. Je to krásná a inteligentní šelma a já doufám, že se někdy natrvalo vrátí do naší přírody.

                                                                                         Václav Chaloupek

 

Proč je nutno vlka chránit? Vlk je krásná a vyjimečně inteligentní šelma, ale důvod jeho ochrany spočívá mnohem hlouběji. Vlk je nezbytný pro zachování zdravé horské přírody. Pomáhá udržovat křehkou přírodní rovnováhu, neboť loví velké bíložravce a brání tak jejich přemnožení a tím i ničení lesa. Přítomnost vlka v horách má zásadní význam a pro vnímavého člověka i zvlášní kouzlo.

                                                RNDr. Dana Bartošová , Správa CHKO Beskydy

 

Obrazek"Země, kde žije vlk, se odlišuje od kterékoliv země jiné. Dokonce i tehdy, když vlka nevidíme ani neslyšíme, je skrytě přítomen v mnoha maličkostech: v půlnočním zařehtání tažného koně, v rachotu sypajícíh se kamínků, v plavém úprku srnce, i v tom, jak stíny leží pod smrkem. Jen nenapravitelný zelenáč si může nevšimnout rozdílu mezi přítomností a nepřítomností vlků i toho, že hora si o nich skrytě myslí své. Také ve vytí vlka je snad ukrytý vznam Thoreauovy myšlenky, že v divočině je spása světa - význam dlouho známý horám, ale málokdy pochopený lidmi."

                                                                 Aldo Leopold - Obrázky z chatrče

 

 

"ObrazekVlci vidí i tehdy, kdy člověk už nerozeznává téměr nic, a je pravděpodobné, že dokonce ve dne vidí to, co my ne. Někdy prý si kořist chvilku prohlížejí, když ji po dlouhém štvaní dohoní - tak například třeba jelena nebo losa. Tu a tam se stane, že se otočí a pak odejdou, aniž by zaútočili. Vlci chovaní v zajetí si občas zvyknou na lidi, jenže nikdy ne na všechny. Některé nadšeně vítají, přastože je spatřili poprvé. Jiné přehlížejí, anebo je vůbec odmítají, vyhýbají se jim a shovávají se. Přitom se neřídí čichem, nýbrž pohledem. Co vidí, to my zatím nevíme a možná to nikdy ani nezjistíme. Jsou to opravdu obdivuhodné šelmy. Jenom my - civilizovaní lidé - jim už bohužel nerozumíme. Docela jiný vztah k vlkům mají přírodní národy. Američtí indiáni, Eskymáci, sibiřští Evenkové, nebo mongolští pastevci pohlížejí na vlky s úctou a naučili se s nimi žít"

                Václav Chaloupek - Bráškové - Prázdniny s vlčaty (povídání čtvrté)

 

ObrazekPanenské vlčice (všechny zůstávají pannami až do druhého roku svého života) se v tu dobu spáří; ale na rozdíl od psů, kteří si osvojili mnohé ze zvyků svých lidských majitelů, vlčice se páří jen s jediným samcem a to na celý život. 

Zatímco fráze "až nás rozdělí smrt" je jedna ze zábavných ironií svatebního obřadu pro velkou část lidského rodu, u vlků je to prostá skutečnost.

                                                                       Farley Mowat - Nedělej poplach

 

 Mike a Eskymáci dobře znali vlky v okolí a Eskymáci kromě Mika měli k vlkům takovou úctu, že by je nikdy ani nenapadlo, aby je zabíjeli anebo jim ubližovali.

                                                                   Farley Mowat - Nedělej poplach

 

ObrazekIndiáni dodnes zdůrazňují, že se od vlků naučili mnoho o soužití ve velkých rodinných svazcích a o významu sociálních struktur - respektovali své náčelníky stejně jako členové smečky přijímají rozhodnutí vlků alfa.

                    VLK - Shaun Ellis

 

 

 

Zoologové a etologové, kteří zkoumají chování zvířat, vychvalují rodičovské schopnosti vlků. Podle nich dokáží vychovávat svá mláďata tak pečlivě jako vlci pouze lidé a několik málo druhů primátů.

                                                                                              VLK - Shaun Ellis

 

 

wolf-wallpaper-wolves-16120140-1920-1200.jpgTOUHA PO SVOBODĚ - "Žijeme s vlky v tom nejsnášenlivěším, nejlaskavěším a nejžádoucnějším vztahu, jaký je mezi člověkema zvířetem vůbec možný. Ještě jsme je nikdy nevyplísnili, nikdy jsme na ně nevzali hůl, ani po nich nehodili kámen. Jenom jsme je proti jejich vůli uvěznili. A oni přesto dávají přednost svobodě a hladu."

Z knihy V ARKTICKÝCH PUSTINÁCH od Lois Crislerové, která na Aljašce společně se svým manželem... a vlky, které od štěňat vychcávali, trávli poměrně dlouhý čas během kterého měli z aúkol předeším dokumentovat, filmovat migraci karibú.

Vlkům mohli věnovat téměř věškerý svůj čas, brát je na procházky na volno a hlavně žít s nimi v jejich domovině daleko od lidí. Nic z toho nemělo pro vlky větší cenu, než jejich svoboda!

 

Obrazek

OČIŠTĚNÝ DUCH - O lásce vlků k vodě vyprávějí i indiánské příběhy. Vlci tak prý hlídají stezku, po níž kráčejí mrtví, a umývají jejich duše ve vodě. Teprve potom může očištěný duch ustoupit do věčných lovišť.                                                                                      VLK - Shaun Ellis

 

alaska-moutains.jpgSVOBODA - " Před tváří slunce v pralese, před tváří divoké zvěře není nikdo otrok a nikdo není pán. Člověku proniká do srdce zdraví svobody. To co člověku leželo na srdci jako kámen - totiž to, že je jen předmět, se kterým se manipuluje a který se musí ohánět a chytračit - to všechno z něho spadne. Nepozorovaně se ho zmocní divoká, plachá, čistá rozkoš. V člověku začnou dýchat i ty části jeho bytosti, které před tím něco svíralo, aniž to věděl."                                          V ARKTICKÝCH PUSTINÁCH - Lois Crislerová